lørdag den 30. maj 2009

Info om elpejse

Gennem årtier har elpejsene været anvendt og populære i bl.a. USA, England og Asien. I Danmark er de elektriske pejse stadig forholdsvis ukendte for mange. Først i de seneste par år er vi danskere så småt begyndt at tage elpejsen til os, men tendensen er klar. Der sælges flere og flere elpejse i Danmark, hvilket jeg da også kan mærke i min egen pejsebutik.

Ingen installation nødvendig
En elpejs er kendetegnet ved at have et elektrisk flammespil, der kører uafhængigt af varmeelement/varmeblæser. Elpejsen kræver ingen skorsten eller speciel installation. Typisk medfølger også beslag, så det eneste, du skal er at sætte stikket i stikkontakten og tænde på pejsen eller på den medfølgende fjernbetjening – så er der pejsestemning i hjemmet...Mere brugervenlig og vedligeholdelsesfri pejs finder man ikke!

Elektrisk flammespil
Teknologien i elflammerne udvikles til stadighed og bliver bedre og bedre. Den førende virksomhed inden for elpejse er i mine øjne Dimplex, der har patenteret deres glimrende Optiflame teknologi. Deres meget realistiske flammespil fremkommer ved at en valse med blanke ”vinger” belyses af glødepærer og kaster lysskær op på bagpladen i pejsen. Flammernes flakke hastighed kan justeres på Dimplex pejsene. Ikke alle Dimplexpejse har dog indbygget varmelegeme eller varmeblæser. Se eller køb dimplex elpejse her.

Andre elpejseproducenters flammeteknologi er lavet ved at en blæser får en række tynde sølvpapirsstrimler til at flakke, og når disse belyses af glødepærerne, dannes flammerne. Det er bl.a. gældende for danske Metropol Pejses elpejse, der har elpejse pakket ind i gammeldags kamindesign. En god pejs til prisen. Vær påpasselig med at købe de helt billige elpejse uden du har set flammespillet først. Der er stor forskel på kvaliteten!

Varmeeffekt i en elpejs
Ikke alle elpejse har varmelegeme og disse kan derfor kun anvendes som en hyggelig dekoration i hjemmet. De elpejse som har indbygget varmefunktion har generelt altid varmeblæser eller varmelegeme separat fra flammespillet. Det er smart, idet man så stadig kan nyde flammerne på en lun sommeraften eller på steder, hvor man ikke har behov for varmen.
Typisk yder en elpejs mellem 0,5-2,5 KW hvilket svarer til 1-2 mellemstore elradiatorer. Elpejsen kan således nemt opvarme et rum på 30-40 m2, når den kører på fuld styrke.

Ved fuld effekt koster det ca. 3 kr. i timen at have elpejsen til at køre. Er det kun flammespillet, der skal i brug, er vi nede på 10-20 øre i timen. Billigere og lettere bliver det ikke at holde pejs

Elpejsens fordele og ulemper
Fordelene ved elpejsene er mange. Herunder er de primære fordele ved elpejsene:
- en elpejs har ofte et realistisk flammespil
- en elpejs fås med varmeblæser og er forholdsvis billig i drift
- en elpejs leveres klar til brug - kræver ingen særlig installation
- en elpejs er skorstensfri samt helt lugtfri, sodfri og røgfri
- en elpejs sviner ikke og kræver ikke brænde
- en elpejs er brugervenlig og mere eller mindre vedligeholdelses- og rengøringsfri
- en elpejs fås både i stramt moderne design samt i klassisk kamin design
- en elpejs er flytbar og kan derfor tages med, hvis man flytter

Herunder er de i mine øjne væsentligste ulemper ved elpejsen:
- en elpejs har ikke rigtig ild, gnitren og strålevarme
- en elpejs med varmeblæser har tendens til at larme en smule, når varmen er tilsluttet

Mere info om elpejse
Du kan læse mere om elpejsene på http://www.elpejs.com/ samt købe elpejse her.
Se også videoen med flammespillet Dimplex Optiflame her: www.optiflame.info

1 kommentar:

  1. Jeg læste masser af blogs, men ærligt talt jeg fandt din blog meget interessant og informatik...

    biopejse til indbygning

    SvarSlet