søndag den 14. juni 2009

Pejse uden skorsten

De mange nye typer af pejse som elpejse, biopejse og gaspejse bliver ofte omtalt som "pejse uden skorsten." Men kan det nu passe, at man kan have åben ild i hjemmet uden at skulle have en skorsten? JA - der findes idag flere former for pejse, hvor ikke en gang et aftræk eller endda brændstof er nødvendigt.

Biopejs uden skorsten
Den mest almindelige og populære pejs uden skorsten er biopejsen, der også kaldes for bioovn eller spritpejs. Pejsen brænder på et spritprodukt kaldet bioethanol. Bioethanol er fremstillet af organisk materiale som majs, kartofler og fyrrenåle og afgiver ingen røg, os, sod eller aske ved forbrændingen. Bioethanol er ikke 100 % lugtfri, men man kan sagtens brænde bioethanol af både udendørs og indendørs, hvis man blot sørger for et almindeligt velventileret rum på ikke under 30 m2. Forbrændingen i en biopejs er så ren, at der ikke efterlades nogen affaldsstoffer. Som en hver anden forbrænding/afbrænding indendøre, vil biopejsen trække ild ud af luften i rummet, så sørg for at have åbent til andre rum og/eller have lufttilførsel til rummet via vindue eller luftkanal i væggen, når pejsen er tændt.

Elpejs uden skorsten
En elpejs er den mest brugervenlige pejs på markedet og kræver ingen skorsten eller aftræk af nogen art. Elpejsen har kunstige flammer og kræver blot en almindelig stikkontakt for at give hygge i rummet. De elektriske flammer er ofte meget realistiske og mange elpejse er udstyret med varmeelement eller varmeblæser og kan være en rigtig god supplerende varmekilde i hus, sommerhus, lejlighed eller andet. Elpejsen sviner og lugter ikke og er meget let t betjene. Ofte følger der endda fjernbetjening med elpejsen.

Gaspejs med eller uden skorsten
De moderne gaspejse er så effektive, brugervenlige og billige i drift, at de ofte vil kunne fungere som den primære varmekilde i et hus. Gaspejsen er ikke helt skorstensfri, idet den kræver montering af et dobbeltrør gennem ydermuren i huset. Det svarer lidt til montering af en emhætte. Der er således ikke behov for en traditionel skorsten, men at kalde den skorstensfri er måske ikke helt korrekt. Forbrændingen foregår i et lukket brændkammer, så den påvirker ikke indeklimaet. Strålevarmen er lige så effektiv som en konventionel brændeovn. Gaspejsene kan ofte anvendes både til flaskegas eller naturgas / bygas.

2 kommentarer:

  1. Hej alle sammen

    Jeg har købt mig en rigtig designer pejs, som drives med BIO ethanol er er virkelig glade for den. Se den på caretime.dk , den hedder avantgarde. Jeg synes det er en absolut fordel at den kan placeres ALLE steder!

    SvarSlet
  2. Bloggers strålende indsats er virkelig mærkbar. Alle kan nemt forstå de tanker...

    biopejse til indbygning

    SvarSlet