lørdag den 17. juli 2010

Sådan laver du mad på din havepejs

Mange havepejse er udstyret med grillrist, så man kan grille sin mad over gløder fra et bål eller over grillkul / briketter. Efter madlavningen har havepejsene den fordel, at de er blevet varmet op og kan bruges som terrassevarmer og samtidig kan man nyde synet af flammer og gløder i pejsen.

Her er en lille guide til, hvordan du laver mad over gløderne i din havepejs:
1. Placér havepejsen i haven eller på terrassen, så du både har let adgang til at lave mad på den og kan nyde flammerne og varmen fra pejsen både før og efter grillningen.

2. Skorstenen skal være højere end udhænget på huset eller placeres, så vinden ikke leder røgen op under udhænget, da der ellers vil opstå turbolens i røgen, der vil hvirvle rundt langs huset, på terrassen og ind ad åbne vinduer og døre.

3. Vil du grille over kul eller briketter, så brug en grillstarter eller saml dem i en spids pyramide i bunden af pejsen. Har du ikke tændblokke eller tændvæske, så lav først et lille bål med gløder (som i punkt 4 herunder) inden du lægger grillkul eller briketter på.

4. Inden du er klar til at lave mad på din havepejs, er det vigtigt med en god glødebund. Husk - det er ikke flammerne eller røgen, der skal grille maden, men varmen fra gløderne! Start med at placere to pænt store stykker træ i brændkammeret langs siderne af havepejsen og læg en masse tørt kvas og kviste mellem de to stykker.

5. Byg nu et bål op med tykkere og tykkere pinde, der placeres over kvistene, så de hviler med enderne på de to store stykker i bunden.

6. Tænd bålet med lidt tændvæske, et par tændblokke eller endnu bedre lidt bioethanol, der ikke afgiver nogen giftige dampe under afbrænding.

7. Når der er godt gang i bålet lægges løbende større og større stykker træ på, så de hviler på de to stykker i bunden og der kan komme ilt til ilden. De bedste gløder opnås ved at anvende kløvet løvtræ som bøg, eg, elm eller ask. Vil du have kul eller briketter på bålet kan disse lægges på, når den første lille glødebund er opnået efter 5-10 minutter.

8. Efter 40-60 minutter hvor du løbende har fodret pejsen med gode stykker træ, har du fået lavet en god mængde gløder, som du nu kan fordele i bunden af pejsen. Har du anvendt tørt træ og fulgt fremgangsmåden som ovenfor, har du nu en perfekt og varm glødebund, som du kan grille på i mindst 1,5-2 timer. Læg først nu den oliepenslede grillrist på og lad den ligge i 2-3 minutter inden du lægger maden på. Det fjerner bakterier på risten og forhindrer kødet i at brænde på.

9. Når du er færdig med at grille, kan du tage risten af og lægge mere brænde på – bare for hyggens skyld. Pejsen er nu så varm, at det er meget let at holde bålet kørende og havepejsen vil fungere perfekt som terrassevarmer i mange timer henover aften og sommernat...

God fornøjelse med at lave mad på din havepejs!

Køb din havepejs her

Ingen kommentarer:

Send en kommentar